söndag 9 juni 2019

PetMed Express - tillfälle att köpa?

Vegetarisk och vegansk kost därtill medtech har varit de senaste två årens heta trender och modeord framför övriga. Bolag såsom Medistim och Beyond Meat har visat att denna trend kanske inte bara är just en sådan, utan även något som har kommit för att bestå? Jag tror det och gällande sistnämnda är jag tacksam att vissa av mina investmentbolag här har tagit en position, såsom Kinnevik i det, tyvärr, onoterade bolaget Babylon Health.

Ytterligare en trend, som bör komma från att världens medelklass tenderar att öka och är det något som denna klass älskar, är det att spendera; att skämma bort. Sedan säger ju historien att hunden är människans bästa vän och vad är då bättre än att skämma bort sin bästa vän, även om denne istället skulle visa sig vara en katt, marsvin eller kanin? Ja, du har gissat rätt - det är husdjur som är "det nya svarta"! 


Enligt grandviewresearch förväntas den globala husdjursmarknaden att växa till cirka 202,6 miljarder USD anno 2025, vilket motsvarar en årlig, genomsnittlig tillväxt (CAGR). Nedan bild är dock ej för global tillväxt,  utan för den amerikanska marknaden. Emellertid framträder trenden. Om man vill läsa mer om den beräknande tillväxten, finns en pdf att beställa via denna sida.
Källa: grandviewresearch.com
Det finns många bolag som är verksamma inom detta segment och flera av dem har verkligen utklassat världsindex de senaste åren. Bolag såsom Zoetis, Zooplus och Trupanion, varav sistnämnda står mycket intressant om i Värdepappret, har visat att husdjurens tid verkligen ej är förbi, utan att den istället enbart har börjat. Ytterligare ett bolag inom detta segment, och som jag har haft på min bevakningslista det senaste halvåret, är det amerikanska PetMed Express, som har fått se sin kurs kollapsa och numer handlas till, för bolaget rekordlåga, P/E 9,26, medan dess snitt de senaste tio åren har varit 16,01.
Källa: Avanza
Om bolaget
PetMed Express grundades 1996 och är ett husdjursapotek. Bolaget marknadsför receptbelagda och receptfria djurmediciner och andra hälsoprodukter för hundar och katter direkt till konsumenten. Dess produktlinje innehåller cirka 3 000 lagringsenheter av sällskapsdjur, hälsoprodukter och förnödenheter och bland dessa finns bland annat erkända produkter/producenter såsom Frontline Plus, K9 Advantix II, Advantage II, Heartgard Plus, Sentinel, Revolution och Rimadyl. 

Bolaget erbjuder även sällskapsdjurstillbehör på sin hemsida, som ser ut att vara skapad på den tiden då människan ej hade uppfunnit hjulet. Eller, för den delen, elden. Dessa tillbehör inkluderar mat, sängar, lådor, trappor, barnvagnar och andra önskade produkter. 

PetMed Express säljer och erbjuder både receptfria läkemedel (Over the Counter (OTC)), leveranser och receptbelagda läkemedel (Rx). Dess kunder ligger bland annat i Kalifornien, Florida, Texas, New York, Virginia och Georgia. För en mer siffermässig presentation om husdjursmarknaden och Petmed Express' plats i denna, rekommenderas deras presentation.
Källa: PetMeds Express' Företagspresentation
Vad ligger bakom denna nedgång? Den mest troliga orsaken är det alltmer konkurrensutsatta landskapet för online-apotek. Som ett resultat av att fler företag erbjuder husdjursmedicin och leveranser online har PetMed Express' bruttomarginal stadigt rört sig i fel riktning under de senaste 10 åren. En farhåga som finns är att denna ogynnsamma trend sannolikt kommer att fortsätta, eftersom ännu fler konkurrenter går in i marknaden.

När det fjärde kvartalet för anno 2018 var avklarat framkom att försäljningen minskade med 4 % jämfört med föregående års resultat och nettoresultatet var mycket, mycket lägre och landade på -35 % för samma period.

VD Menderes Akdag tillskrev denna negativa utveckling till de konkurrenskraftiga förhållanden under kvartalet, vilka hade effekt på marginalerna. PetMed hoppas att genom att investera ytterligare i sin e-handelsplattform och arbeta för att bygga och stödja varumärkeslojalitet, kommer det att kunna övervinna sina rivaler och bygga marknadsandelar.


Företagets ”Grey market”-affärsmodell, där de förvärvar/köper produkter genom tredje part än direkt från tillverkare, har länge setts som en stor risk. Därtill är den stora risken, med ett stort ”R”, att allt fler återförsäljare och online-apotek etablerar sig. Den senaste av flera konkurrenter är PetSmart Inc., som etablerar Chewy - en konkurrent att betrakta som ett "Amazon light" och när ändå Amazon nämns, är farhågorna på apoteksmarknaden att de bestämmer sig för att expandera inom detta segment. Samma rädsla finns även för att Walmart gör slag i saken...


"Your margin is my opportunity" (Jeff Bezos)

Ett sätt som PetMed Express applicerar för att bibehålla marginaler är att skära ned på marknads- och reklamkostnader. Emellertid torde detta enbart leda till kortsiktiga dämpningar, då mindre reklam är, allt annat lika, lika med mindre exponering och med det, mindre konsumenter. Dock hoppas och räknar bolaget med att de kommer att behålla trogna tillika nöjda kunder och att den kvarvarande marknadsföringen kommer att "räcka".

Vad är det som lockar med PetMed Express? Ponera att bolaget inte blir slagen likt vore de Piñata och att de trots allt klarar av att bibehålla nuvarande marginaler, är bolaget något som lockar utdelningsinvesterare likt jag själv. 

Nyckeltal
När bolagets nyckeltal studeras på Börsdata, framkommer att de har en relativt stabil balansräkning. 


Källa: Börsdata
De senaste tio åren har snittet på följande viktiga nyckeltal varit:
 • Bruttomarginal: cirka 33 %
 • Rörelsemarginal: cirka 14,2 %
 • Ebitamarginal: cirka 14,7 %
 • FCF-marginal: cirka 10,7 %
På en kurs om cirka 17 USD ligger dagens direktavkastning på 6,3 % och utdelningsandelen på 57,6 %. De senaste 10 åren har den varierat mellan cirka 26 % som lägst och 78 % som högst. Det fria kassaflödet, som även det har varit relativt ojämnt men som ändå har en mer positiv än negativ trend, uppgår till 2,2 USD/Aktie och av detta används cirka hälften (49,5 %) till utdelningen. Detta ser jag som positivt.


Beträffande utdelningstillväxt framkommer nedan fakta från gurufocus. Att addera till detta är att Yield On Cost (YoC) de senaste fem åren ligger på 9,2 %.

12 månader
3 år
5 år
10 år
24,7 %
13,8 %
9,2 %
9,2 %

För innevarande år är PEG-talet 1,1 och har de senaste tio åren varit som lägst -5,59(!) och som högst 3,4(!).
Ledning
Menderes Akdag har varit VD sedan 2001 och innan han började på PetMed Express Inc. tjänstgjorde han som verkställande direktör för International Cosmetics Marketing Co.  Från maj 1991 till augusti 2000 var han anställd av Lens Express, Inc., vilket är ett dotterbolag till Summit Autonomous, Inc. Han var ordförande för Lens Express från maj 1995 till augusti 2000, verkställande direktör från augusti 1992 till maj 1996 och ekonomidirektör från maj 1991 till augusti 1992. 


Akdag har även tjänstgjort som ekonomichef för Beksa Steel Cord Manufacturing och Trading Inc. 

PetMed Express' nuvarande VD:n tjänstgjorde som styrelseledamot i Lens Express, Inc. från augusti 1992 till maj 1996 och International Cosmetics Marketing Co. till den 18 december 2000. 

Utöver detta tjänstgjorde Akdag som styrelseledamot i Netel Inc. År 2009 blev Akdag utsedd till delstatens årets Floridaentreprenör av Ernst & Young. Med detta tog han sig till den nationella finalen, en lyckades ej att vinna. 

Akdag har en kandidatexamen i företagsekonomi från University of Florida, där han tog examen och även mottog goda vistord.

Vad som är intressant är att Akdag äger en relativt stor andel aktier i det bolag som han styr. Vad som är lika intressant, om än inte i positiva betydelser, är att han även har sålt av delar av sitt innehav. Fram till den 22 januari finns mycket, mycket bra redogörelser om hans transaktioner, lön et cetera, och här framkommer att han från 2014 till 2018, dvs. då bolagets kurs steg likt vore den en raket, sålde aktier för cirka fem miljoner dollar. Den 22 januari hade han kvar ett ägande om cirka 8 miljoner dollar. Sedan dess hittar jag inga källor för vare sig förvärv eller dess antonym, utan utgår från att det som Nasdaq förmedlar stämmer.

Beträffande VD:s lön tycks han inte ha några optioner eller bonusar att tala om, utan det tycks enbart vara grundlön som gäller. Detta har såklart både för- och nackdelar och detta lämnar jag till läsaren att själv avgöra vilket som väger tyngst. 

Avslutande tankar
Jag tilltalas av segmentet och den växande marknaden. Detsamma gäller PetMed Express' balansräkning. Emellertid är jag lite tveksam till deras förmåga att klara av att inte tappa fler marginaler. Inga investeringar är lätta och detta gäller verkligen för detta bolag. De tycks ha en stabil kundkrets, där tillit är ett viktigt signum, men är denna så stark när en konkurrent kan erbjuda samma vara till ett billigare pris? Om det gällde mig, skulle jag inte tveka att ta den billigaste återförsäljaren så länge varan var densamma.

Bolaget har en VD som har varit med länge och tycks vara kunnig. Emellertid väcks en fråga ifall han kanske har suttit för länge och inte förmår att se de hinder som nu finns? Förstå mig rätt, för han tycks ha gjort ett mycket bra jobb fram tills marginalerna och vinsterna började falla, men det är en sak att skapa och se ett företag växa fram, en annan att "rädda" ett. 

Ett bull-scenario är det som Jonathan Poland målar upp: "Let's say all PetMeds does is mirror the success it had over the last decade, namely 28% growth on the top line coupled with a 13% share buyback, and can keep the current 19% operating margin. By 2028, it would be earning over $3.00 and paying out $1.50 or more. This would put the stock in the $60 range, good for a 120% gain before dividends, with the dividend payment on today's share price above 5% annually. For investors looking for consistent growth and income, PetMeds is definitely a stock to consider."

... medan ett bear-scenario, enligt Jeremy Blum, är: 

 • A larger competitor, Chewy.com, recently entered its space, instigating a price war, driving down prices, reducing traffic, and creating a need to increase advertising.
 • Unless Chewy backs off, my analysis suggests PETS earnings will be cut in half or more. Chewy is showing signs of accelerating its push.
 • Much of the impact of trying to match Chewy’s pricing will be felt in the just-completed March quarter. The full impact will be felt this quarter. 
Jag är kluven och vet sedan tidigare att s.k. "dogs of the dow" (haha... dogs... husdjur... suck...) kan svida rejält att investera i.

Är detta ett bolag som kommer att klara att stå sig mot bjässarnas intåg? Kommer de klara att hålla något sånär stabila marginaler, eller är en investering i bolaget att betrakta som att slänga pengarna i sjön? Är husdjursmarknaden en marknad att ha i portföljen? Många frågor men de är viktiga!

4 kommentarer:

 1. Intressant inlägg! Jag är sjukt kluven till att investera i den här typen av husdjursaktier. Det känns inte på riktigt på något sätt, trots att jag vet att folk lägger sjuka pengar på sina husdjur och att detta knappast är en marknad som kommer vika. Om jag går in i den branschen är detta definitivt ett bolag att titta vidare på.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa och tack för såväl besök som kommentar!

   Jag håller med att det känns "inte på riktigt", men det beror på att jag (och du?) inte lever i denna husdjursvärld. Lika konstigt som detta ter sig för oss, ter sig nog vårt spar- och investeringsbeteende hos dem.

   Det är hög risk i denna aktie, men således finns också en stor möjlig uppsida. Kan även uppköp vara på tapeten?

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 2. Jag tror mer på valuetrap spåret i detta företag. Ofta har marknaden rätt, inte så ofta fel. Sen måste man ju ställa sig frågan om man verkligen vill äga ett företag som är så känslig för konkurrens. Tror du blir mer förmögen om du exvis köper Zoetis. Dyrt men bra iaf:) mvh P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej P och tack för din kloka kommentar!

   Det är som Warren Buffett sägs ha sagt: Buy quality and cry once. Buy cheap and cry forever".

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera