lördag 22 juni 2019

Naspers gör en spinoff


Många är det som har fått upp ett öga för Tencent, men inte lika många har fått upp det andra för investmentbolaget ”Naspers”. För ett årsedan skrev jag om Tencent, efter att ha fått mig berättat om det i podden DenDigitala Draken samt Market Makers, men jag nämnde aldrig denna sydafrikanska pärla till investmentbolag. Finns minsta intresse av att äga Tencent, är min rekomendetaion att först läsa om Naspers, där du via en investering får 31 procent av Tencent och mycket, mycket annat till en stor substansrabatt.

Naspers är en bred multinationell internet- och mediegrupp med huvudkontor i Sydafrika och erbjuder tjänster i mer än 130 länder. Dess huvudsakliga verksamhet är i internetkommunikation, underhållning, spel och e-handel. Bolaget grundades 1915 i Sydafrika av Jannie Marais från Coetsenburg och W.A. Hofmeyr, med stöd av Jan Christiaan Smuts, Louis Botha och J.B.M. Hertzog.

Naspers gjorde anno 2001 en investering på $32 miljoner i det kinesiska ”investmentbolaget tillika konglomeratet” Tencent och detta har nu visat sig vara ett lyckokast nog så stort att till och med kung Midas skulle bli avundsjuk. I slutet av anno 2018 äger Naspers 31 procent, en post nu värd cirka 150 miljarder dollar, av det kinesiska bolaget, medan CEO äger dryga nio procent(!). Vill du veta mer om ägarandel rekommenderas den relativt nya podden Game of Stocks, där Värdeinvesteraren och Investacus Saverajus diskuterar bolaget. Utöver detta rekommenderas denna artikel på Seeking Alpha (observera dock att den skrevs den 17 januari 2019 och att vissa värden/siffror har ändrats sedan dess).

Investeringen i Tencent verkar också vara den viktigaste drivaren när det kommer till såväl värde som rabatt i Naspers. Trots många andra fina tillika lyckade investeringar inom e-handel, fintech, matleverans, resor et cetera, är det Tencent som tycks sätta riktningen för Naspers aktiekurs. Att addera är det faktum att Naspers är mycket inriktade på att investera i bolag som har en tydlig riktning tillika exponering mot tillväxtmarknader som Kina, Indien, Latinamerika, Afrika och Mellanöstern.

Trots att Naspersaktien har överträffat Tencent under den senaste tiden, handlas investmentbolaget fortfarande med 20 procent rabatt till sin Tencentsatsning, dvs. exkluderat alla andra innehav! Företaget är i stort sett ett offer för sin egen framgång, då de står för cirka 25 procent av index på Johannesburgbörsen. Men eftersom de flesta sydafrikanska fonder och institutionella investerare inte kan hålla mer än 10 procent av sitt värde i ett enda bolag, har de blivit tvungna att ständigt hyvla lite i sitt Naspersägande, vilket, såklart, har pressat aktiekursen nedåt.

Dock kommer denna situation att förändras snart. Tidigare iår tillkännagav Naspers att man planerar att knoppa av ett av sina globala internetföretag - inklusive Tencentsatsningen - till ett nytt bolag med namn "NewCo", som ska noteras på Euronext Amsterdam, med en sekundär notering på JSE. Företaget tror att detta kommer att bli ett botmedel mot alla nödgade hyvlingar från fonder och andra institutionella ägare.

Här är vad du behöver veta.

Hur det kommer att gå till/fungera
På emissionsdagen erhåller Naspers N-aktieägare en Naspers M-aktie, som sedan byts ut för en NewCo N-aktie. Om nuvarande aktieägare i Naspers inte önskar ta emot NewCo-aktier får de emellertid istället tillgång till ytterligare Naspers N-aktier.

Efter kapitalisering kommer Naspers att äga ungefär 73 procent av NewCo, medan resten kommer att fungera som en självständig ”float”. Naspers kommer också behålla sina sydafrikanska tillgångar, som består av Media24 och flera e-handelsplatser såsom Takealot, D Food och Property24.

Naspers kommer fortsätta att handlas på JSE, så amerikanska, europeiska och andra investerare kan bara äga aktier genom två sätt: antingen genom att använda en mäklare som har tillgång till JSE, eller genom att köpa en ADR, som finns påFrankfurtbörsen. Eftersom ADR-innehavare inte äger aktier direkt kan man undra om ADR-innehavare kommer att få egna aktier i NewCo och svaret är… trumvirvel… JA!

För amerikanska Naspers ADR-innehavare kommer arrangemanget att vara ungefär lika. Naspers kommer att inrätta en NewCo ADR-anläggning i USA via Bank of New York Mellon och Naspers ADR-innehavare kommer att få NewCo ADR på ungefär samma villkor som vanliga NewCo-aktier kommer att distribueras på JSE.

Den enda nackdelen för ADR-innehavare är att de inte kommer att ha möjlighet att få fler Naspers ADR i stället för NewCo ADR.

Datum och tid
Om du är intresserad, finns fortfarande tid att komma in i Naspers innan NewCo-spinoffen. Datumet "ex-distributionen" kommer att vara den 17 juli, med ”record date” den 19 juli. Detta följs av fördelningen av tillfälliga M-aktier, som planeras den 22 juli och slutligen utbytet av NewCo-aktier den 23 juli.

Så länge du köper Naspers ADR/ADS/LTD före den 17 juli kommer du att kvalificera dig för att få NewCo-aktier senast den 23 juli.

Vad blir effekten?
Även om Naspers rabatt sett till innehavet i Tencent fortfarande är cirka 20 %, har gapet minskat under den senaste månaden i väntan på kommande avknoppning.

Efter juliemissionen av Newco-aktier utgör Naspers aktier fortfarande cirka 18 % av JSE:s värde - en stor del av den marknaden, som kanske kommer att leda till ett tekniskt säljtryck. Det trycket bör dock lätta med tiden, speciellt då det även är möjligt att NewCo-aktier kan uppskattas väsentligt då de kommer att handlas på den mycket större Euronextbörsen.

Hur mycket kommer klyftan att krympa mellan Naspers/NewCo: s marknadsvärden och de underliggande värdena på deras tillgångar? Bara kaffesumpen vet, men med tanke på att NewCo kommer att äga några tjugotal fler bolag än Tencent, tror jag att det kan komma att bli ett litet skutt i aktiekursen, vilket får rabatten att minska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar