måndag 3 juni 2019

Hackor och spadar i all ära, men...

"Investera i hackor och spadar", säger näst intill alla och envar. Uttrycket går tillbaka till den stora guldruschen i Nordamerika under mitten av 1800-talet. Många guldjägare från hela kontinenten, men även från andra världsdelar, valde att lämna familj och hem i syfte att gräva upp sin lycka bland det minst sagt otacksamma klimatet i norr. 

Ryktet om att det hade hittats guldfyndigheter hann knappt med att spridas förrän varje ledig yta i bland b.la. Klondikes område var tagen av en guldvittrande jänkare, vars sinnen var besatta av att finna dessa klimpar av guld.

Berättelsen gör gällande att de som blev rikast av denna rusch, detta enorma maskineri som det faktiskt var, och än idag är, var de som sålde det materiel som är essentiellt för att kunna leta efter guld, såsom just ovan nämnda "hackor och spadar". Därtill kom även de som startade hotell och andra "livsnödvändiga" faciliteter, såsom bordeller(!), att dra vinstlotterna. 

Att investera i hackor och spadar är ingeting som jag per se motsätter mig till, men jag tycker att diskussionen är något onyanserad. Undertecknad har investerat i såväl Betsson som Kindred. Emellertid äger jag ej Evolution Gaming eller NetEnt, även om sistnämnda lockar. Dessa två sistnämnda bolagen är att betrakta som "hackor och spadar", då de förser operatörerna, såsom Betsson, Kindred, Leo Vegas et cetera med (live) casino, slots och andra spel. 

Idag säger insatta i branschen att online är det nya svarta och att knappt 10-15 procent av dagens marknad är onlinebaserad. Således finns mycket att vinna de kommande åren. 

Förr var det fysiska enarmade banditer, spel i butik och på plats et cetera. De som erbjöd detta var, till allra största grad, samma operatörer som idag. Dock var det inte alltid samma aktörer bakom producerandet av de eftertraktade "hackorna" därtill "spadarna". I takt med utvecklingen och efterfrågan, har operatörerna skeppat ut det gamla, icke önskvärda produkter, och istället tagit in det nya och önskvärda dito. I vissa fall har "hack- och spadbolagen" lyckats att följa med i transformationen, men inte alltid. 

Oförmåga att inte följa med i efterfrågan och hävda sig i konkurrensen är något som just nu syns i NetEnt - deras tidigare efterfrågade och guldhittande spadar tycks numera bara hitta... ja, inte är det guld i alla fall. Kommer de att klara av att transformera sin produktion? Kanske, kanske inte. Skulle de lyckas finns en enorm uppsida. Inte bara för öppnandet av den amerikanska marknaden, utan även pga. den asiatiska marknaden. Dock är det många "om" och "men", skall tilläggas. 

Källa: Börsdata. Bild nummer 2 = rullande 12 månader/3 år
Ovan två bilder är för NetEnt
Kommer NetEnts hackor att överleva? Vet ej, men jag vet att Kindred, Betsson m.fl. har större möjlighet till överlevnad, då de både är och skapar marknaden. Genom att lyssna på kundernas önskemål, anpassar de sitt utbud därefter. Om kunderna vill ha Spade 1, erbjuds denna. Om kunderna önskar hacka 23, erbjuds denna, oavsett om bolaget bakom dessa heter NetEnt eller Evolution Gamning. 

Att investera i hackor och spadar är guld värt, så länge de producerar de varor som faktiskt hittar och levererar guld. Den dagen de inte gör det... ja, då är det inte roligt (återigen: se NetEnt).

Källa: Börsdata. Bild nummer 2 = rullande 12 månader/3 år
Ovan två bilder är för Evolution Gaming
Hackor och spadar skall premieras, absolut, men jag tycker att diskussionen mer ofta än sällan blir onyanserad, likt vore dessa bolag odödliga likt en gud. Dock är de inte gudar, utan mer halvgudar. Ty alla av dem har en svag punkt och alla som vet kan sin historia vet att även Peleus' och Thetis' son hade en sådan i form av en häl.

2 kommentarer:

 1. Intressanta tankar - tack.

  Petitess: För en simpel spjuver som er egen Egon är det inte helt lätt att först vilka bilder som hör till vilket bolag. Netent i samtliga fall? Uppenbart för alla andra?

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon och tack för ditt besök.

   VA!? Framkommer det inte? ,)
   Ser att jag missade att addera fakta om bild/bolag. De insatta kan nog se skillnaden, men det är långt ifrån alla som är det.

   Jag har nu uppdaterat så att det tydligt framkommer och jag tackar för denna information.

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera