lördag 1 juni 2019

Telia - sälja eller behålla?

Hos många, men långt ifrån alla, utdelningsinvesterare finns Telia. Detta troligtvis för den höga direktavkastningen och stabila utdelningen. Och redan där for jag med osanning. Telia lockar för... stabila intäkter? God ledning? Bra historik? Bra framtidsprognoser? Ju mer jag reflekterar kring detta, desto mer blir jag allt mer tveksam på om jag skall behålla mitt, förvisso lilla, innehav.

Telia har de senaste åren lyckats att sälja av hela, eller delar av sinna innehav, såsom Turkcell och Azercell, som är riktade mot Euroasien. Dessa innehav har länge varit ett ocker för det svenska telekombolaget och detta inte bara för att det har varit mindre bra lönsamhet, utan också för alla skriverier om mindre lagliga förfaranden. Med mindre exponering mot Euroasien har en av bolagets risker minskat och när man nu säger sig fokusera på att "renodla", vilket måste säga vara det senaste årets modeord framför övriga, verksamheten och "fokusera på kärnverksamheten" (även det ett sorts modeord på senare tid) kanske en uppsida finns att skönja(?).

Det är möjligt, men den möjligheten tycks aldrig infinna sig, för Telia, med VD Johan Dennelind, tycks ha många skavsår på fötterna, för någon direkt fart har de ej fått i sin gång. 

Sedan 2013, då Dennelind tillträdde, har följande utveckling skett:


  • Vinst per aktie (VPA) har sjunkit från 3,46 kr till 1,33 kronor. Detta motsvarar ett tapp på 61,5 procent.
  • Omsättningen har gått från 23,49 till 19,79, vilket motsvarar en sänkning med 15 procent.
  • Det egna kapitalet per aktie, som vid 2013 var 26,08, är nu 23,64, vilket motsvarar en minskning på 9,3 procent.
  • Bruttomarginalen har från höjder på 43,08 sjunkit till 37,33 - ett tapp motsvarande 13,3 procent.
  • EBITA, detta viktiga nyckeltal, har förvisso inte tappat lika mycket som syntes vid VPA, men ändå är sänkningen betydande. Anno 2013 var den 39,01 och vid Q1 2019 står den på 33,12. Detta motsvarar ett tapp om 15 procent!
Listan skulle kunna göras mycket längre, men jag väljer att låta det vara där. Eller, nej, det gör jag inte, för vi har ännu ej avhandlat utdelning, kassaflöde, utdelningsandel tillika utdelningstillväxt - de ingredienser som är lika essentiella för utdelningsinvesterare som barkbröd är för snålbloggare.

  • Det fria kassaflödet har sjunkit från 3,85 till 0,24 - motsvarande en minskning med en sisådär 93,7 procent. Följaktligen inget att rycka på ögonbrynen för... 
  • Utdelningen har sänkts från 3 kronor per aktie till 2,36 kronor per aktie. Detta är en sänkning med 21,3 procent. Inte sååå farligt om man är utdelningsinvesterare och söker stabila, återkommande och växande utdelningar.
  • Utdelningsandel är alltid viktigt att beakta, för bolag som delar ut mer än vad kassaflödet och vinsten tillåter, är dömda att förr eller senare nödgas tumma på den utdelade summan. Anno 2013 låg utdelningsandelen på 86,71 % och vid Q1 2019 ligger den på 177, 44 procent. Skillnaden i procent är cirka 104 procent. Som sagt, inget att rycka på ögonbrynen för...
Nedan bild får ej med allt och tyvärr är grafen/linjerna till fullo ej rättvisande, för ju mer parametrar som adderas, desto mindre tydlighet framkommer i linjernas utveckling. För en mer rättvis bild bör envar nyckeltal studeras i relation till ett, eller två, andra. 
Källa: Börsdata


Telekom sägs vara en hyfsad trygg hamn när det svänger likt vore det Let's Dance (haha... kopplingen till Bonnier borde ge mig inte bara ett, utan två extrapoäng...), men när jag studerar telekombolagen i allmänhet, men Telia i synnerhet, tycker jag att hamnen i Tortuga tycks vara mer säker.

Återköp? Ja, det är något som Telia brukar, men inte ens dessa tycks ge några avtryck i kursen. Förvisso har de ej varit aktiva under en längre tid, likväl. 

Köpet av Bonnier? Visst kan det slå väl ut, men... är C-More något som Svenssons väljer framför Netflix, HBO och kommande Disney+? Visst finns det de som älskar svenska kriminaldramer et cetera, som inte har förändrats sig sedan Gösta Ekman axlade rollen som Beck och Kjell Bergqvist rollen som sig själv, Mr "Öh, vafan'.

Äger du Telia? Varför? Är jag för deterministisk när jag hävdar att det finns andra mer attraktiva telekombolag, såsom norska Telenor?

9 kommentarer:

  1. Hej Sofokles och tack för en intressant genomgång av Telia. Jag såg en gammal video om Warren Buffet på petruskos blogg för ett tag sedan. Tycker Warren Buffett har en bra poäng när han tittar efter bolag. Istället för att titta efter billiga bolag tittar han efter de bästa. Sen tittar han närmare på priset. Dvs i första anblick är priset för bolaget ointresssant. När det gäller Telia och Telenor skulle jag alla dagar i veckan köpa Telenor. Jag tänker då ur kundperspektiv. Telenor har skapat Vimla och jag tror de tar en hel del kunder här i Sverige från bland annat Telia. Har själv värvat 52 Vimla vänner och vet många andra som värvat väldigt många Vimla vänner i sin tur. Då Vimla är så pass billiga kommer inte dessa kunder tillbaka till sin tidigare operatör. Med det tror jag Telenor tar marknnadsandelar överlag på mobilmarknaden och det är denna typ av företag jag själv vill äga på sikt. Men jag hoppas ändå att Telia presterar bra på sikt då jag äger dom via Avanza Zero. Jag skulle dock önskat att de var de som hade skapat en tjänst liknande Vimla och inte Telenor. Ibland behövs det lite nytt tänk i ett bolag för att tjäna mer pengar.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. God lördag, bästa Slimis!

      Tar en kort paus då det är reklam innan avspark i CL-finalen (YNWA!).

      Buffett är klok och har visat sig vara en av de främsta och visst är det som du/han säger: pris är vad du betalar, värde vad du får (vilket iof är en semantisk felsägning, men det tar vi en annan gång).

      Telenor och Tele2 är två av få telekombolag som har visat att denna sektor kan generera tillväxt, till skillnad från b.la. telia, AT&T, Verizon m.fl.

      Jag lutar mer åt att sälja, men självklart hoppas jag att bolaget går bra. Dock tycker jag att utsikterna för detta är mer negativa än dess antonym.

      Tusen tack för ditt besök tillika kommentar!

      Önskar dig allt gott.

      //Sofokles

      Radera
  2. Tycker bloggaren själv svarar på frågan om det skall säljas. When in doubt get out brukar det heta. Telias styrka är den höga direktavkastningen. Adderar man återköp ligger den runt 8%. En annan styrka är att förväntningsbilden är noll vilket har en stor betydelse för hur en placering landar resultatmässigt.

    Själv har jag adderat till mitt Skanska innehav på den nedgång vi har fått. Kvalitet och inga förväntningar. Det brukar bli bra.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars och tack för din kommentar!

      Visst är min fråga i stor grad retorisk och trots återköp + hög DA finner jag inte detta, givet dagens fakta, som långsiktigt hållbar. Visst kan, och högts troligt kommer, allt hända, men finns bättre case? Skanska äger jag och vill inte öka mer redan nu, då det ej var länge sedan som jag ökade. Kan bli lite mer Stora Enso, Kindred, eller att jag gör slag i saken och tar in Clarkson...

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
  3. Bra inlägg! Telia har onekligen inte skämt bort sina aktieägare under dess tid på börsen :) Som du skriver ovan så har ju exempelvis Tele2 visat upp en betydligt bättre utveckling. Jag tror även Telias ägarsituation hämmar utvecklingen också. Jag ligger dock (trots detta) kvar med mina aktier i Telia tills vidare :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej TDS och tack för såväl besök som kommentar!

      Ägarstrukturen är, milt sagt, inte den bästa och är det något som staten kan slå sig för bröstet för, om man nu vill detta, är det för att de tycks ha noll insikt i hur att styra bolag.

      Jag är inte naiv och vet att jag inte vet. Jag vet att saker kan och kommer att hända. Men detta gäller även i andra bolag och när det enbart står sig till "tro", blir jag tveksam. Hade denna "tro" även stärkts med betryggande nyckeltal så ja... då hade jag varit mer lugn. Dock är jag ej detta.

      Skulle du, i en potentiell lågkonjunktur och som antigen arbetslös, eller med ett lågavlönat jobb, ta C-more före Netflix, HBO m.fl.?

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
    2. Jag kollar inte så mycket på tv eller streamingtjänster etc, så jag skulle inte ha valt något av dem :) Men förstår din fråga och delar din åsikt. Det ska bli intressant att se vad Telia får ut av det omdiskuterade köpet av Bonnier Broadcasting :)

      Radera
  4. C-More fångar upp oss sportfånar. Sålde själv mina Telia för ca 2 år sen då jag ej har förtroende för ledningen
    // Erik G

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Erik och tack för din kommentar!

      Visst finns sporten och den är viktig, men bär den de minder lockande delarna av detta bolag?

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera